Nieuwsbericht

Indien dien dit bericht niet zichtbaar is dient u eerst in te loggen.

Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht

'Veiligheid meets Zorg'

15/11/2017

In 2015 hebben VWS, VenJ en de VNG het Aanjaagteam voor de aanpak van personen met verward gedrag geïnstalleerd. De aanpak betreft iedereen die (dreigt) de grip op zijn leven te verliezen en mogelijk een risico voor zichzelf of zijn omgeving vormt. Het Aanjaagteam heeft 9 bouwstenen ontwikkeld die de hoofdcomponenten van de beoogde aanpak omvatten.

 

 

De gemeenten hebben nu de opdracht per 1 oktober 2018 te beschikken over een goed werkende aanpak voor mensen met verwarde gedrag. Zij voeren regie over die aanpak, waarbij zij nauw moeten samenwerken met de ketenpartners (politie, GGZ ea).
In onze regio is per september Lizette Keijzer als projectregisseur aan de slag om met gemeenten en partners daarvoor samen de juiste zaken te organiseren.
Zij heeft alle gemeenten bezocht en daarbij met collega’s vanuit vooral het Zorgperspectief gesproken. Natuurlijk gaat het hier naast de preventieve aandacht en vroegtijdige signalering ook om gezamenlijke aanpak en organisatie bij acute crisis, en over het Veiligheidsdomein.
Daarom werken wij bij dit project onder het motto: ‘Veiligheid meets Zorg’.
De gemeenten nemen vanuit hun zorg-rol het voortouw, en tegelijk is het DVO opdrachtgever van dit programma.

De insteek voor de vervolgactiviteiten is tweeledig:
1. Gemeenten dienen bij hun lokale aanpak in staat te zijn passende zorg en aandacht te organiseren. Hiervoor gaan de collega’s vanuit Samen14 werken aan een gezamenlijk procesmodel (‘blauwdruk’) voor de gemeentelijke inzet en rol. Wat te doen bij escalatie, wie voert de regie in welke fase en hoe zorgen wij met elkaar voor ‘warme’ overdracht van informatie?
2. Tegelijk spreken de partners in de keten met elkaar over de noodzakelijke en wenselijke afspraken regionaal om hun bijdrage efficiënt en effectief kunnen leveren. Hierbij zijn Politie, GGZ-instellingen, Veiligheidshuis Twente, Veilig Thuis Twente en de ROAZ partners betrokken. De eerste pilot hierbij is het project ‘Streettriage’ dat vanuit Dimence is ontwikkeld.

Onze lokale opzet in het kort:

 Lokale opzet

Op 15 december a.s. zal Onno Hoes met het Schakelteam (opvolger van het Aanjaagteam) naar Twente komen tijdens de jaarlijkse bus’toer’ van de wethouders van Samen14. ’s Middags krijgen zij een presentatie over onder andere de inzet van de Wijk-GGD’er in Haaksbergen en de pilot Streettriage. De groep brengt verder een bezoek aan de Forelderij in Usselo, waar recreatie en toerisme worden gecombineerd met beschermde wonen en de inzet van leerwerktrajecten voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt.

Meer informatie? Neem hiervoor contact op met Lizette Keijzer, projectregisseur aanpak personen met Verward Gedrag, lizette@senrconsultancy.nl

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door te registreren.

ACCOUNT AANVRAGEN