Nieuwsbericht

Indien dien dit bericht niet zichtbaar is dient u eerst in te loggen.

Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht

Bijeenkomst Jeugdcriminaliteit goed bezocht

09/07/2019

Maandag 8 juli waren zo’n 50 deelnemers van politie, RIEC, OM en burgemeesters, wethouders en ambtenaren van gemeenten aanwezig op de bijeenkomst jeugdcriminaliteit in Ede.

Henk Ferwerda van Bureau Beke gaf een presentatie waarin hij een warm pleidooi hield over het in beeld brengen van ‘rising stars’. Dit zijn jeugdige criminelen die zich onttrekken aan het zicht van wijkagenten, opsporing en andere instanties. Zij werken vaak in (zware) criminaliteit en ‘groeien daarin door’.

Dit thema speelt in heel Oost-Nederland, maar wordt niet altijd herkend en erkend. Het is een lastig fenomeen. De jongeren opereren meestal in andere steden dan hun eigen woonplaats.

Gezamenlijke aanpak

Landelijk is er nog geen aanpak van deze groep. In Oost-Nederland wordt daarom gekeken naar een gezamenlijke aanpak. De gemeente Ede presenteerde na het verhaal van Henk Ferwerda hun aanpak. Er is een interventie team jeugdaanpak dat er bovenop zit. Met korte, interne lijnen.

In de discussie die volgende kwam de verbinding met ondermijning naar voren. De ‘rising stars’ houden zich vaak bezig met de productie van en handel in drugs. Juist daarom is een integrale aanpak belangrijk (zowel de groepsaanpak als individuele aanpak). Het bestuurlijk instrumentarium is niet altijd toereikend om de rising starts effectief aan te pakken. Eén van de beperkende factoren daarbij is de informatiedeling en AVG. Maar toch kunnen we soms meer dan we denken. Het is goed om met elkaar de signalen te delen en te onderzoeken waar interventiemogelijkheden liggen.

Werksessie
Aansluitend aan de bijeenkomst is er met een kleine groep aanwezigen een werksessie geweest met deelnemers vanuit gemeenten en politie Achterhoek, Zwolle, Ede en Arnhem. Zij gaan aan de slag met de aanpak. Vraag daarbij is of de rising stars voldoende in beeld zijn. Het bij elkaar brengen van informatie kan zorgen voor nieuwe beelden.

Pilots Oost-Nederland
Binnen Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland zullen op een beperkt aantal plekken pilots op dit thema starten. We bieden daarmee de mogelijkheid om kennis en expertise te delen en de juiste partijen bij elkaar te brengen. Binnen de veiligheidsstrategie valt ‘jeugd’ als subthema onder kwetsbare personen. De resultaten uit de pilots zullen naderhand gedeeld worden.

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door te registreren.

ACCOUNT AANVRAGEN