Nieuwsbericht

Indien dien dit bericht niet zichtbaar is dient u eerst in te loggen.

Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht

Handelingsperspectief illegaal gokken Oost-Nederland

03/09/2019

In 2015/2016 heeft een groot strafrechtelijk onderzoek gelopen naar het organiseren en faciliteren van illegale kansspelen. Dit heeft geleid tot verschillende bestuurlijke rapportages bij meerdere gemeenten waaronder in Oost-Nederland. Illegaal gokken betreft een problematiek die niet alleen bestempeld kan worden als georganiseerde criminaliteit die door de politie moet worden aangepakt. Illegaal gokken treft de openbare orde. Dit belang raakt dan ook een gemeente en vraagt om toepassing van bestuursrechtelijke middelen.

Gevaar voor openbare orde en veiligheid
Het probleem van illegaal gokken is gelegen in de enorme geldbedragen die hierin rond gaan en mede om die reden de personen die zich hiermee bezig houden. Aanwezigheid van veel (zwart) geld trekt vaak personen met foute intenties. Hierdoor ontstaat het risico op conflicten en dus een gevaar voor de openbare orde en de veiligheid. Bijkomende problemen zijn vaak het gebrek aan toezicht op het gokken, waardoor een groter risico bestaat dat mensen (vaak jongeren) een gokverslaving ontwikkelen en afhankelijk worden. Deze jongeren lopen het risico om in de macht te blijven van deze wereld als ze zich daarmee eenmaal inlaten. Daarnaast geldt in het algemeen dat illegale gokactiviteiten criminaliteit aantrekken.

‘Wicked problem’
In het ambtelijk veiligheidsoverleg is afgesproken om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om gezamenlijk op te trekken in de opvolging van de bestuurlijke rapportages. Vanuit de gemeente Arnhem, Enschede en Deventer aangevuld met vertegenwoordiging van politie, kansspelautoriteit, belastingdienst, en RIEC is met dit vraagstuk aan de slag gegaan. Geconstateerd werd dat het fenomeen illegaal gokken een ‘wicked problem’ is. Dit met name door zijn vele verschijningsvormen en de diversiteit van panden waarin het illegale aanbod wordt aangetroffen. Dit vraagt iedere keer om een andere handhavingsstrategie en kader. Tevens werd geconstateerd dat een overzicht van de verschillende juridische mogelijkheden per handhavingspartner ontbrak.

Rapport
Om dit inzicht te verkrijgen is Ferm advies gevraagd om een adviesrapport op te stellen. In het rapport wordt ingegaan op de problematiek die een illegaal aanbod van kansspelen met zicht meebrengt en de verschijningsvormen. Er wordt inzicht gegeven in het juridisch kader en de diverse regelgeving. Tot slot is een handelingsperspectief toegevoegd per partner.

Het adviesrapport zal via de DVO’s aan alle gemeenten in Oost Nederland ter beschikking worden gesteld en wordt binnenkort gepubliceerd op deze website.

Op 15 januari vindt er een regionale voorlichtingsbijeenkomst plaats bij de Politieacademie (Apeldoorn) voor BOA's en wijkagenten. Hierbij krijgen zij een uitleg krijgen van de Autoriteit Kansspelspelen over hoe zij illegaal gokken kunnen herkennen.

Aanmelden kan hier.

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door te registreren.

ACCOUNT AANVRAGEN