Nieuwsbericht

Indien dien dit bericht niet zichtbaar is dient u eerst in te loggen.

Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht

VLOT-adviseurs Regio Oost: Esmé van Wijk en Birgitta de Leeuw

26/09/2019

Veel regio’s zijn bezig met het vormgeven van de vele wetten en rijksprogramma’s gericht op het verbeteren van de zorg rond kwetsbare personen. Veel loopt al goed, maar soms hebben gemeenten of hun partners, individueel of gezamenlijk, vragen. Of is er behoefte aan iemand die overkoepelend en onafhankelijk kan meekijken of adviseren. Hiervoor is VLOT (Verbindend Landelijk OndersteuningsTeam) in het leven geroepen. Iedere regio heeft twee regio adviseurs die op aanvraag kunnen helpen. Voor de regio Oost (Gelderland & Overijssel) zijn dat Esmé van Wijk en Birgitta de Leeuw.

Alle partijen die betrokken zijn bij de aanpak rond kwetsbare personen kunnen bij Esmé en Birgitta terecht met vragen. Of het nu gaat om verdiepende kennisvragen of om het aanbrengen van structuur in de vele opgaven die er zijn rondom kwetsbare personen! Ook kunnen de adviseurs helpen om kennis uit andere regio’s op te halen omdat VLOT landelijk werkt en daardoor zicht heeft op allerlei ontwikkelingen in andere regio’s. Zo hoeft het wiel niet steeds opnieuw uitgevonden te worden. Voor regio overschrijdende issues is er een kernteam met vertegenwoordigers vanuit de ministeries van VWS, J&V en BZK en de VNG. Verder zijn er twee portefeuillehouders (Liesbeth Spies en Sven de Langen) die regio’s waar het nog niet goed gaat, kunnen aanspreken en aanspreekpunt zijn voor de bewindspersonen.

Met VLOT geven de bewindslieden Minister Grapperhaus (JenV) en staatssecretaris Blokhuis (VWS) en de VNG invulling aan het vervolg van het Schakelteam personen met verward gedrag. De aanpak van VLOT richt zich nog meer op het ondersteunen van gemeenten en hun partners in de regio en heeft een bredere focus. Het gaat niet alleen om personen met verward gedrag, maar ook om de invoering van de WvGGz, de WZD en de WFz, de meerjarenagenda Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang, de implementatie van de ketenveldnorm, de meerjarenagenda Zorg- en Veiligheidshuizen en de verschillende programma’s rond (ex) gedetineerden.

Meer informatie over VLOT, de landelijke programma’s waarbij VLOT kan ondersteunen en de contactgegevens van Esmé en Birgitta zijn te vinden op www.vng.nl/vlot.

Of download hier de flyer.

 

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door te registreren.

ACCOUNT AANVRAGEN