Nieuwsbericht

Indien dien dit bericht niet zichtbaar is dient u eerst in te loggen.

Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht

Stuur je voorstel voor regiodeals in

10/09/2019

Vanaf 9 september 2019 kunnen bij het ministerie van LNV nieuwe voorstellen voor een regiodeal worden ingediend. Het doel van de regiodeals is om samen met regio’s zelf, als partners, regionale, meervoudige knelpunten aan te pakken. Veiligheid is een belangrijke factor voor de brede welvaart in een regio en moet daarom een integraal onderdeel vormen van voorstellen voor een regiodeal.

Als u geïnteresseerd bent raden wij u aan te onderzoeken of in uw regio door partners het initiatief is genomen een voorstel te schrijven en daarbij aan te sluiten óf als dat niet het geval is zelf een voorstel te coördineren. Daarbij zijn er een aantal aandachtspunten:
- Opgaven en de aanpak van die opgaven moeten meervoudig zijn, dus op meerdere beleidsterreinen en is een partnerschap tussen regio en Rijk. Zoals ook aangegeven in het afwegingskader is het goed na te gaan in hoeverre een voorstel de kwaliteit van leven, werken, wonen, veiligheid ondernemen en recreëren in de regio verbeterd. Het is dan ook belangrijk aansluiting te zoeken bij partners, zoals gemeenten en provincies, buiten het veiligheidsdomein.
- De definitie van een regio is niet vastgelegd. De grootte van een gebied kan wisselen van een stadsgedeelte tot een combinatie van provincies. Wel is het belangrijk te weten dat regio’s die nog geen deal hebben gesloten in de eerste twee tranches in het bijzonder worden opgeroepen om een voorstel in te dienen.
- De regiodeals zijn een éénmalige bijdrage van het rijk. Er is vanuit de regio ook 50% cofinanciering nodig.
- Voorstellen kunnen worden ingediend tot 1 december 2019.
- Meer informatie is te lezen in de bijgevoegde kamerbrief en op de website van RVO: www.rvo.nl/regiodeals

Suggesties vanuit JenV voor veiligheidsthema’s om te betrekken in een voorstel voor een regiodeal kunnen zijn:
• Onderdelen van de aanpak van ondermijning die niet gefinancierd worden door het ondermijningsfonds, denk dan bijvoorbeeld aan de aanpak van mensenhandel, waaronder arbeidsuitbuiting, en de aanpak van zorgfraude.
• De aanpak van overlast-gevende asielzoekers.
• Criminaliteitspreventie.
• Het vergroten van de nabijheid tussen de politie en burgers, waarbij men kan denken aan lokale initiatieven met betrekking tot gebiedsgebonden politiezorg en burgerparticipatie.
• Veiligheid in samenhang met het fysieke domein. Hiervoor kan ook worden gekeken naar initiatieven zoals de woonopgave en de plattelandsagenda.

Dit zijn zeker niet de enige onderwerpen die in een regiodeal kunnen passen, maar wellicht vormen bovengenoemde onderwerpen inspiratie. Mocht u meer willen lezen dan kunt u ook kijken naar de regiodeals uit de tweede tranche, met name de regiodeal Parkstad Limburg en de regiodeal Achterhoek .

Indien u vragen hebt over het veiligheids-onderdeel van uw voorstel, dan kunt u contact opnemen met Elze Aalbers, e.t.aalbers@minjenv.nl . Voor algemene vragen over de regiodeals kunt u via de website contact opnemen met het ministerie van LNV.

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door te registreren.

ACCOUNT AANVRAGEN