Nieuwsbericht

Indien dien dit bericht niet zichtbaar is dient u eerst in te loggen.

Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht

#Leerling- en studentenalert

30/03/2020

Voorkomen van aanwas jeugd in de criminele wereld is het doel van #leerlingalert en #studentalert. Een van de middelen die we daarvoor inzetten is het verzorgen van bewustwordingslessen aan jongeren tussen de 14-23 jaar. Dat doen we op middelbare scholen en middelbaar- en hoger beroepsonderwijs.

In dit filmpje kun je de essentie van het programma bekijken.

Het programma #Leerlingalert en #Studentalert is ontstaan in Gelderland-midden. De financiering is door provincie Gelderland en het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Aan de uitvoering van de bewustwordingsles zijn geen kosten verbonden.

Het programma wordt uitgevoerd in de provincie Gelderland en we zijn momenteel aan het verkennen of provincie Overijssel aan kan haken, met aanvullende middelen en capaciteit.

We zijn van start gegaan op 1 januari 2020 van dit jaar. Inclusief de pilot vanaf 2018, hebben we al meer dan 2000 leerlingen/studenten een voorlichting gegeven inclusief docenten en ouders. We zijn nog in ontwikkeling. Zo werken we aan een website om het lesmateriaal te kunnen ontsluiten en doen we aanvullend wetenschappelijk onderzoek naar de mate van ronselen en de manier waarop jongeren door criminelen worden geronseld.

Om het programma tot een succes te maken is nodig dat er:

  • promotie gemaakt wordt, dat scholen (gratis!) gebruik kunnen maken van het programma. Voor promotie kan gebruik gemaakt worden van bijgevoegde flyer.
  • samengewerkt wordt met het lokale netwerk (politie, gemeente en aanvullende zorg/veiligheidspartners). Om samen te werken is nodig dat ik beschik over contactpersonen binnen de gemeente en politie. Zodra ik met een school in contact ben, wil ik zo snel als mogelijk deze samenwerking opstarten. Willen jullie mij voorzien van deze gegevens?
  • Een pool van trainers is, die de lessen op scholen kunnen geven. Heb je affiniteit met jeugd, aanpak ondermijning en sta je makkelijk voor een groep om een presentatie te geven? Dan zou je misschien wel passen in de trainerspool. De inzetbaarheid is zo groot als je zelf aangeeft. Je draait 2 lessen mee – en de 3e zou je vervolgens zelf kunnen doen.

Het succes van het programma is zo groot als de inspanning van ons allemaal samen. De grootste inspanning wordt geleverd door het onderwijs: zij gaan de lessen structureel opnemen in het jaarprogramma en bij voorkeur ook zelf geven aan de leerlingen/ studenten.

Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen. Schroom niet om contact met mij op te nemen. Ik ben programmaleider van #leerling- en studentalert en bereikbaar op p.vandenberg@rheden.nl of 06-30530924 (via Whatsapp reageer ik het snelst). Ik kom graag, voor zover ik nog niet geweest ben, toelichting geven over het programma.

Petra van den Berg

 

Meer weten? Lees dan deze flyer.

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door te registreren.

ACCOUNT AANVRAGEN