Nieuwsbericht

Indien dien dit bericht niet zichtbaar is dient u eerst in te loggen.

Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht

Week van de Digitale Veiligheid - Gelderland Zuid

18/06/2021

In de week van 21 juni tot en met 26 juni organiseert Gelderland-Zuid de ‘Week van de digitale veiligheid’.

De samenleving is digitaliseert. Criminelen plegen steeds vaker strafbare feiten met behulp van informatietechnologie. Denk aan hacking, phishing, cyberpesten, sexting, spoofing en gedigitaliseerde criminaliteit. Dit staat ook wel bekend als cybercrime. Iedereen kan slachtoffer worden. 

Cybercrime is ondertussen in hoge mate verweven met ‘gewone criminaliteit’ maar cybercrime kent ook zeker linken met andere strafbare feiten zoals oplichting, witwassen en diefstal. Veel ‘reguliere’ criminelen stappen over naar cybercrime omdat ze met relatief weinig investering veel slachtoffers bereiken met veel mogelijkheden om anoniem te blijven.

De campagne is primair opgezet vanuit de gemeenten in Gelderland-Zuid. Daarnaast sluit de politie aan bij dit onderwerp. Zij besteden in dezelfde week ook aandacht aan het onderwerp. De focus van de politie ligt daarbij op een specifiek onderdeel, namelijk geldezels. Daarnaast sluit de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid aan bij de campagne. Zij delen gedurende de week diverse online berichten.

Toolkit

Voor deze campagneweek is een toolkit ontwikkeld. De toolkit kun je vinden in de Kennisbank onder het thema Cybercrime. De toolkit is zichtbaar nadat je bent ingelogd? Parner van het Veiligheidsnetwerk, maar nog geen account? Vraag er een aan door op de button 'Account aanvragen' te klikken.

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door te registreren.

ACCOUNT AANVRAGEN