Congres Cybercrime

Op 20 november staat het Congres Cybercrime gepland. 

Tijdens het congres zal de burgemeester van Lochem iets vertellen over de hack waar Lochem recent mee te maken kreeg. Hoe kon dit gebeuren? Hoe is het bestreden? Wat waren de do's en dont's?

Ook zijn er diverse workshops van o.a. het CCV, politie, OM, AIVD en Saxion.

Het programma

  • 09:00 - 09:30 uur Inloop
  • 09:30 -10:00 uur Opening (Raadzaal)
    • Welkomstwoord door René Verhulst, burgemeester Ede
    • Aanpak Cyber in Oost Nederland door Joris Bengevoord, burgemeester Winterswijk
  • 10:00-10:45 uur (Raadzaal)

De hack van Lochem door Sebastiaan van ’t Erve, burgemeester Lochem

  • 11:15- 12:00 uur 1e deel Workshops
  • 12:00 -13:00 uur Lunch
  • 13:00 - 16:00 uur 2e deel Workshops

Meer informatie over de workshops:

Remco Spithoven               

Een gemeentelijk offensief in cyberspace. De ontwikkeling van effectieve interventies voor het verhogen van de cyberweerbaarheid door Nederlandse gemeenten. Gemeenten in Nederland worstelen met ‘cybercrime’. Er is nog onvoldoende kennis en bewustzijn over de risico’s van cybercrime bij gemeenten en ketenpartners. Ook gaan de ontwikkelingen razend snel en vraagt de omgeving van cyberspace om andere interventiestrategieën en aanpakken dan de online wereld

Aivd               

Cyberdreigingen of digitale dreigingen die voor de AIVD van belang zijn, zijn digitale aanvallen die gepleegd worden vanuit een statelijke actor. Deze aanvallen zijn schadelijk voor Nederland en worden aangestuurd door of uitgevoerd met medeweten van een ander land.  Digitalisering maakt onze levens over het algemeen makkelijker en de welvaart groter. Dit leidt echter ook tot een hoge mate van afhankelijkheid van digitale systemen. De grootste digitale dreiging voor onze veiligheid wordt gevormd door staten. Ze hebben niet alleen de intentie, maar ook de capaciteiten om digitale aanvallen uit te voeren.

Welke impact van heeft de dreiging van andere staten op de lokale veiligheid en wat is de rol van de AIVD hierin?

Cyberteam politie & Openbaar Ministerie 

Politie en OM schetsen de ontwikkelingen op het gebied van Cyber binnen de politie (Cyberteam) en het Openbaar Ministerie en de gevolgen hiervan binnen de opsporing.

hack-right   

Politie en Openbaar Ministerie komen ze steeds vaker tegen: jongeren die zich schuldig maken aan hacken. Ze realiseren zich vaak niet wat de gevolgen kunnen zijn en hoe groot de schade. Speciaal voor jonge hackers tussen de 12 en 23 is ‘Hack_Right’ ontwikkeld; een alternatief, onderdeel of aanvulling op een strafrechtelijk traject. Met als doel: deze ‘first offenders’ op het rechte pad krijgen én houden. Per jaar worden zo’n 70 jongeren tussen de 12 en 23 jaar aangehouden voor cybercrime. Vaak overzien zij de gevolgen van hun daden niet; soms beseffen ze niet eens dat ze een strafbaar feit hebben gepleegd. Het gaat bijvoorbeeld om jongeren die onbedoeld ver doordringen in een systeem, alleen maar om te zien of het kan. Dat een bedrijf vervolgens veel geld moet uitgeven, alleen al om bijvoorbeeld alle klanten in te lichten dat er een hack is geweest, realiseren ze zich niet.

cyber24      

Cyber24 is een nieuwe, unieke experience voor jongeren om digitale criminaliteit tegen te gaan. Het is eigentijds en interactief. Cyber24 brengt de online en offlinewereld bij elkaar.

Het spel begint met een escape(room) ervaring door middel van een escapekoffer. De cyber24-escapekoffer bestaat uit zes verschillende korte verhaallijnen voor en over jongeren. Jongeren tussen de 12 en 21 jaar krijgen opdrachten die passen in het online leven waarin zij zich bevinden. Zij zullen zowel ‘daderschap’ als ‘slachtofferschap’ ervaren.

 

Kijk hier voor meer informatie.

Aanmelden is niet meer mogelijk