Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit

De samenleving digitaliseert en het plegen van strafbare feiten met behulp van informatietechnologie (ICT) is een groeiend fenomeen.

Hacking, phishing,cyberpesten, sexting en gedigitaliseerde criminaliteit zijn veelvoorkomende verschijnselen.


Cybercrime omvat strafbare feiten die worden gepleegd via een ICT middel én die gericht zijn op een ICT middel. Gedigitaliseerde criminaliteit zijn strafbare feiten waarbij gebruik gemaakt wordt van een ICT middel.

In onze Veiligheidsstrategie ligt de focus op cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Er is zowel internationaal, nationaal als lokaal veel aandacht voor het onderwerp ‘cyber’. Tegelijkertijd is er nog geen pasklaar antwoord op wat het precies is, hoe en door wie deze criminaliteit het beste aangepakt kan worden. Daarnaast moeten inwoners en bedrijfsleven nog wennen aan deze nieuwe vormen van criminaliteit: onwetendheid en digitale gemakzucht is koren op de molen van criminelen!

Feiten en achtergrond

 • Cybersecuritymonitor 2019

  Dit is het derde jaar op rij dat het Centraal Bureau voor de Sta????s????ek de Cybersecuritymonitor uitbrengt. Het doel van de monitor is het rapporteren over de meest actuele stand van zaken over de cyberweerbaarheid van bedrijven en huishoudens in Nederland. Dat gebeurt aan de hand van met name CBS-cijfers over het aantal cybercrime gerelateerde incidenten en maatregelen die genomen worden om deze incidenten te voorkomen. De cybersecuritymonitor wordt mede op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gemaakt. De eerdere edi????es zijn beschikbaar via (CBS, 2017a) en (CBS, 2018g).

  • Datum: 12/09/2019
  • Auteur: Centraal Bureau voor de Statistiek
  • Documenttype: PDF
  • Aantal pagina’s: 47

Bindt de strijd aan met cybercrime

Het KBO-PCOB, met 250.000 leden de grootste seniorenorganisatie in Nederland, is gestart met een voorlichtingscampagne tegen cybercrime. De hele maand besteden ze in de eigen media aandacht aan cybercrime en elke woensdag in juni wordt uitgeroepen tot gehacktdag; leden krijgen dan aan de hand van een aantal nep-mails te zien hoe je deze kunt herkennen en hoe je vervolgens kunt voorkomen dat je bestolen of gehackt wordt.

Meer informatie via: https://www.blikopnieuws.nl/digitaal/273962/seniorenorganisatie-bindt-de-strijd-aan-met-cybercriminaliteit.html

 

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door te registreren.

ACCOUNT AANVRAGEN

Handige links

 • Veilig Internetten

  Veilig internetten is een website waar mensen tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg kunnen vinden over wat zij kunnen doen en laten om veilig te internetten. Ze vinden er tips hoe ze veilig omgaan met hun online privacy, hoe ze veilig gebruik maken van wifi, wat ze kunt doen en laten op sociale media, en ze vinden er uitleg over hoe zij kinderen helpen veilig online te zijn. Deze site is bedoeld voor iedereen met vragen over veilig gebruik van internet.