Agenda

Regionale informatiebijeenkomst WVGGZ, in aanwezigheid van wethouder Frings

Datum:29 Nov 2018
Tijd:9.00-13.00 uur
Locatie:Nijmegen

De VNG organiseert dit najaar enkele regionale informatiebijeenkomsten over de Wet verplichte GGZ (Wvggz). De Wvggz vervangt per 1 januari 2020 de Wet bijzondere opnames psychiatrische ziekenhuizen (Wet bopz). Dit brengt voor gemeenten een aantal wijzi

Doel
Doel van deze bijeenkomsten is om gemeenten voor te bereiden op de gemeentelijke taken die voortvloeien uit deze wet, en voorlichting te geven over hoe deze taken beleidsmatig en organisatorisch opgepakt en geïmplementeerd kunnen worden. Tegelijkertijd willen we als VNG toetsen waar gemeenten nog behoeften aan hebben, de onderlinge samenwerking stimuleren en hen in staat stellen onderling kennis en ideeën te delen.  

Inhoud en doelgroep
De bijeenkomsten zullen plenair worden gestart om daarna in enkele deelsessies dieper op een aantal inhoudelijke onderwerpen in te gaan. We staan daarbij onder andere stil bij de volgende vragen: 

  • Hoe brengen we de burgemeester in de juiste positie? Welke informatie heeft hij nodig voor de oplegging van de crisismaatregel? Hoe kan de wettelijke hoorplicht zorgvuldig ingevuld en gemandateerd worden? Welke afwegingen kan hij maken en welke ruimte heeft hij daarbij?
  • Hoe richten we het verkennend onderzoek in? Hoe is bijvoorbeeld een wijkteam betrokken? Hoe wordt beoordeeld of een melding aanleiding geeft voor het verkennend onderzoek, en welke kennis en expertise is daarbij nodig?
  • Hoe kunnen we de samenwerking met onze ketenpartners lokaal goed invullen?
  • Hoe bereiden we onze organisatie voor op aansluiting op het Informatie Voorziening systeem? Welke ICT voorzieningen zijn daarbij nodig? Hoe richten we onze werkprocessen hierop in en hoe trainen we medewerkers hiervoor?
  • Hoe borgen we de privacy standaarden die we stellen? Welke informatie mag met welke partner gedeeld worden en op welke wijze?
  • Welke financieringsvraagstukken spelen er rondom de implementatie? Hoe bekostigen we bijvoorbeeld het verkennend onderzoek en hoeveel geld moet voor de IV aansluiting worden gereserveerd?
  • Wat is de relatie met andere wetten, zoals de Wet Zorg en Dwang en de Jeugdwet en de Wet forensische zorg? 

De bijeenkomsten zijn gericht op gemeentelijke beleidsambtenaren sociaal domein en OOV, (privacy) juristen, bestuursadviseurs, informatiemanagers en wijkteam-managers. Medewerkers van geïnteresseerde ketenpartners zoals bijvoorbeeld politie, OM, GGZ zijn ook van harte welkom deel te nemen.

Wethouder Frings (Nijmegen) die in de landelijke werkgroep zit, zal  ook aanwezig zijn.

Datum en inschrijving
De bijeenkomsten worden georganiseerd in verschillende regio’s. De opzet van de bijeenkomst is in principe hetzelfde, met wel aandacht voor het lokale speelveld. Deelname is gratis. 

Nijmegen 29 november 9:00 – 13:00. 

Verdere informatie over de exacte locaties en het inhoudelijke programma volgt later na inschrijving. Je kunt je aanmelden via de website van VNG.

 

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door te registreren.

ACCOUNT AANVRAGEN