Agenda

Leergang datagedreven werken binnen ondermijning

Datum: 14 Feb 2022
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Locatie: online

We leven in een datagedreven wereld. Er is nu meer data beschikbaar dan ooit tevoren, ook over fenomenen als ondermijnende criminaliteit. Maar hoe kan deze data jou helpen in jouw dagelijks werk? Waarom zou je data gebruiken voor de aanpak van ondermijning in jouw gemeente? Wat kun je er praktisch mee doen? Datagedreven werken is soms nog een abstract en theoretisch onderwerp. Om zelf te ervaren wat het precies is en wat je er praktisch mee kunt doen, organiseren we ‘The bridge: moord op de Erasmusbrug’. Met deze datagame ervaar je hoe datagedreven werken jou kan helpen om een moord op te lossen! Deze digitale bijeenkomst vindt plaats op 14 februari van 14.00 tot 16.00 uur.

Leren van een datagame

Iris Versprille, analist/onderzoeker bij het RIEC, zegt na het spelen van de datagame het volgende: ‘‘’De datagame laat op een ludieke manier zien wat informatie gestuurd werken inhoudt en tegen welke vraagstukken je kunt aanlopen. Het geeft de basisprincipes weer van informatiegestuurd werken en helpt om vervolgens met elkaar het gesprek hierover te voeren. Het abstracte begrip van informatiegestuurd werken, wordt visueel en concreter door het spelen van de datagame. De datagame voorziet naast een leerzame component ook in een stukje teambuilding. Je bent immers samen verantwoordelijk voor het oplossen van het vraagstuk.”

 

Voordelen datagedreven werken

Tijdens het spel zul je ervaren dat het helpt om op een datagedreven manier te werken. Na het eerste uur blikken we gezamenlijk terug op de ervaringen. Ook kijken we naar de 7 leerdoelen en hoe deze doelen zich momenteel ontwikkelen binnen jullie eigen organisatie. Zo kun je de opgedane kennis en ervaringen vanuit de game direct toepassen. Na het spelen van de online datagame kun je antwoord geven op onder andere de volgende vragen: wat is data, datageletterdheid en datagedreven werken? Wat is het nut ervan? Wat is hiervoor nodig? Waar te beginnen en hoe kom je naar een volgend niveau?

 

Meer kennis via e-learning

Heb je na het spelen van de game nog behoefte aan meer kennis? Daar helpen we je graag bij. We bieden je een e-learning aan, waarmee je in je eigen tempo nog eens rustig aan de slag kunt gaan met de basisbeginselen van datagedreven werken. In deze e-learning leer je meer over wat data is en hoe je dit kunt gebruiken in jouw werk.  Deze datagame en de e-learning worden georganiseerd door de provincie Gelderland, het Veiligheidsnetwerk Oost Nederland en adviesbureau Van Dam & Oosterbaan.

Aanmelden voor de game en e-learning

Je kunt je tot 24 januari aanmelden voor deze game door een mail te sturen naar m.zeeman@gelderland.nl. Geef dan ook aan of je wel of niet gebruik wil maken van de e-learning.

  Met vriendelijke groet,

 

Provincie Gelderland, programma Weerbaarheid

Veiligheidsnetwerk Oost Nederland

 

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door te registreren.

ACCOUNT AANVRAGEN