Op donderdag 21 november vindt in het Go Ahead Eagles stadion in Deventer het congres Ondermijning Ontmaskerd in Overijssel plaats. Het congres voor en door alle professionals die betrokken zijn bij de aanpak van ondermijning in IJsselland en Twente. Meld je nu aan!
de succesvolle actiedag ‘Echt niet vandaag’ krijgt een vervolg. 2 april 2025 staat opnieuw in het teken van digitale veiligheid. Een oproep aan alle organisaties, bedrijven, scholen, verenigingen en inwoners in Oost-Nederland: sluit je aan en doe mee!
Het beeld dat er sprake is van een steeds jongere leeftijd van verdachten en daders, wordt niet teruggevonden als een algemene ontwikkeling in de (landelijke) cijfers. Dit zijn bevindingen uit de twee onderzoeken die het WODC heeft uitgebracht. Allebei onderdeel van het onderzoeksprogramma Monitor Jeugdcriminaliteit.
Het RIEC samenwerkingsverband Oost-Nederland heeft een omvangrijke fenomeenanalyse gedaan naar synthetische drugs. Oost-Nederland is één van de koplopers als het gaat om de productie van synthetische drugs. Om drugscriminaliteit goed te kunnen bestrijden is inzicht nodig in het productieproces.
Begin 2024 is het programma Jeugd en Veiligheid in het arrondissement Oost officieel van start gegaan! Dit programma heeft als doel de samenwerking tussen het sociaal domein (gemeenten) en de strafrechtketen te versterken. Het uiteindelijke doel? Jeugdcriminaliteit effectief en preventief aanpakken en voorkomen dat jongeren verder afglijden in het criminele milieu.
Vanuit de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime zijn er nieuwe subsidiegelden beschikbaar voor het versterken van de lokale en regionale aanpak van online aangejaagde ordeverstoringen. Heb jij een innovatief project dat aan onderstaande criteria voldoet? Lever die dan uiterlijk dinsdag 3 september bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) in.
Cybercrime is een flinke industrie waar buitengewoon veel leed achter schuilt. Vorig jaar werden 2,3 miljoen Nederlanders getroffen door een vorm van online criminaliteit. Mensen en bedrijven lijden enorme financiële schade, maar het tast vooral het vertrouwen aan: in elkaar en in de digitale infrastructuur. Deze in kaart gebrachte ontwikkelingen staan in het Cybercrimebeeld Nederland 2024 van het Openbaar Ministerie (OM) en de politie.
In 2023 ontmantelde de politie aanzienlijk meer drugsproductielocaties dan in de jaren ervoor. Het gaat om labs voor heroïne en/of cocaïne, en synthetische drugs, zoals MDMA, amfetamine en methamfetamine. Dit en meer blijkt uit het ‘Nationaal overzicht drugslocaties 2023’.
Veel gemeenten zoeken naar manieren voor het omgaan met maatschappelijk ongenoegen en onrust. Het handelingskader maatschappelijke onrust helpt door overzicht en richting te geven.
Op 13 mei was de eerste ‘Staat van het OM-Dag’, waarin het Openbaar Ministerie (OM) terugblikt op het afgelopen jaar en vooruitkijkt naar de belangrijkste ontwikkelingen, verbeterpunten en ingezette koers. De genodigden, bestuurders, advocaten, politici, wetenschappers en journalisten, worden meegenomen in de ontwikkelingen en dilemma’s bij het OM. Het is de intentie om deze dag jaarlijks te organiseren.
Hoe ga je om met desinformatie, online opruiing en bedreiging die tot verstoring van de openbare orde en veiligheid kunnen leiden? Op 16 april vond in Zwolle de Roadshow ‘Barrièremodel online aangejaagde ordeverstoringen’ plaats.
In het nieuwe barrièremodel Wapens en Jongeren wordt in acht stappen beschreven welke partijen en gelegenheden wapenbezit en -gebruik mogelijk maken en welke signalen daarop duiden. Vervolgens toont het model wie op welke manier kan ingrijpen om het proces te verstoren en het bezitten, dragen en gebruiken van wapens door jongeren te voorkomen.
Met meer dan tweehonderd acties rond digitale criminaliteit is de actiedag Echt Niet Vandaag een groot succes. In Gelderland en Overijssel zetten rond de tachtig organisaties zich vandaag in om inwoners en ondernemers bewuster en weerbaarder te maken rond online criminaliteit.
In 2023 is het aantal misdrijven gedaald met 4% en zijn meer misdrijven opgelost vergeleken met 2022. Dit lukte de politie door scherp te kiezen waar ze het verschil wilde maken. Een zorgelijke ontwikkeling blijft het grote aantal incidenten dat te maken heeft met mensen met verward gedrag. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met de pers keken regioburgemeester Hubert Bruls, hoofdofficier van justitie Marthyne Kunst en waarnemend politiechef Gert Veurink terug op het jaar 2023.
Log in of maak een account aan
Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van updates via hun account.