Agenda

Bijeenkomst Maatschappelijk onrust

Datum: 10 Nov 2022
Tijd: 14:00 - 16:00 uur
Locatie: Stadhuis Deventer, Grote Kerkhof 1 Deventer

Het Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland en het CCV nodigt jullie uit voor een interactief programma over het onderwerp maatschappelijke onrust op donderdag 10 november van 14.00-16.00 uur. Hoe valt maatschappelijke onrust beter te begrijpen, te voorzien of wellicht zelfs te voorkomen? Wat komt er nog op ons af?

 • Wanneer: donderdag10 november 2022
 • Waar: Stadhuis Deventer, Grote Kerkhof 1 Deventer
 • Tijd: 14.00 – 16.00 uur

Spreker: Marnix Eysink Smeets

Marnix Eysink Smeets, gespecialiseerd in de veiligheidsbeleving van het Nederlandse publiek, gaat in op deze vragen. Na de inleiding gaat hij graag met jullie in gesprek over wat jullie in de regio zien gebeuren, waar je je zorgen over maakt en welke instrumenten je kunt inzetten. 

Oost-Nederland

Ook in Oost-Nederland hebben we in toenemende mate te maken met verschillende maatschappelijke onrusten. De boerenprotesten of protesten tegen windmolenparken zijn op dit moment duidelijk zichtbaar, maar wat gebeurt er nog meer en hoe kunnen we werken aan vroegsignalering, het in gesprek gaan met kwetsbare burgers en nog belangrijker: het werken aan structurele oplossingen. We komen niet met kant en klaar oplossingen, maar proberen door deze bijeenkomst bij te dragen aan kennisoverdracht, bewustwording en prioritering van dit belangrijke onderwerp. 

Programma

 • 13.30: Inloop
 • 14.00: Welkom en aanleiding
 • 14.10: Presentatie door Marnix Eysink Smeets
 • 14.30: Vragen
 • 14.40: Pauzemoment
 • 14.55: Vervolg presentatie
 • 15.25: Met elkaar in gesprek
 • 15.50: Samenvatting, afronding, afspraken
 • 16.00: Informele napraat met drankje en hapje

Aanmelden

Wilt u bij deze bijeenkomst aanwezig zijn? Meld u dan aan via de button 'direct aanmelden' onderaan deze pagina (let op: u moet ingelogd zijn).

Vragen?

Vragen kunnen van tevoren ingezonden worden zodat de spreker daar rekening mee kan houden bij de voorbereidingen op de inleiding. Deze kunnen voor  25 oktober ingediend worden bij Mariska Rijneveld via m.rijneveld@veiligheidsnetwerk.nl

-------------------------------------------

Over Marnix Eysink Smeets

Marnix Eysink Smeets is gespecialiseerd in de veiligheidsbeleving van het Nederlandse publiek. Maakte onze bevolking zich aan het begin van deze eeuw nog vooral druk over criminaliteit op straat, sindsdien ontwikkelde zich een bont palet aan andere dreigingen. Zoals terrorisme, cyber crime of niets-ontziende drugscriminaliteit. Of de financiële crisis, een pandemie en een oorlog ‘in onze achtertuin’. Om over een uitvloeisel daarvan, de energiecrisis, nog maar te zwijgen. In zijn werk laat Eysink Smeets zien hoe de zorgen, angsten en stress die daaruit voortvloeien via vaste patronen doorwerken in onze samenleving. Hoe zij bijvoorbeeld het vertrouwen in de overheid kunnen schaden (maar ook versterken!) of een voedingsbodem vormen voor complottheorieën. Hoe zij aan de ene kant een solidariteitsreflex oproepen, maar tegelijkertijd polarisatie en gewelddadigheid in de hand kunnen werken. Daarmee vormen die hedendaagse zorg, angsten en stress een belangrijke driver voor maatschappelijke onrust. In de huidige omnicrisis is het voor bestuur en beleid zaak kennis te hebben van de belangrijkste mechanismen en processen die daarbij een rol spelen. Die kennis maakt het immers makkelijker om onrust te voorzien en voorkomen. Voor bestuurders en beleidsmakers schreef hij daarover – in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid – ook het essay Onrust Begrijpen Begin bij anders kijken.

 

Direct aanmelden

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door te registreren.

ACCOUNT AANVRAGEN