• Datum: 21 november 2024
  • Locatie: Go Ahead Eagles stadion, Deventer

Het congres voor en door alle professionals die betrokken zijn bij de aanpak van ondermijning in IJsselland en Twente.

Op donderdag 21 november vindt in het Go Ahead Eagles stadion in Deventer het congres Ondermijning Ontmaskerd in Overijssel plaats. 

Programma

  • 08.30 uur: Inloop met koffie/thee, uitreiken badges met indeling workshops
  • 09.00 uur: Opening dagvoorzitter Nicole Lieve
  • 09.10 uur: Welkomswoord Ron König, burgemeester gemeente Deventer
  • 09.20 uur: Pieter Tops neemt de aanwezigen mee in de (Landelijke) ontwikkelingen ten aanzien van ondermijning
  • 10.20 uur: Pauze en mogelijkheid bezoeken ondermijningsmarkt (deels buiten, dus neem een jas mee!)
  • 11.00 uur: Workshop ronde 1
  • 12.00 uur: Lunch en mogelijkheid bezoeker ondermijningsmarkt
  • 13.10 uur: Workshop ronde 2
  • 14.10 uur: Workshop ronde 3
  • 15.15 uur: Vicor Mids
  • 16.00 uur: Afsluiting

Workshops

Bij het aanmelden voor het congres kun je drie workshops kiezen die je graag wilt bijwonen. In totaal kun je kiezen uit 12 workshops. De indeling van de rondes en tijden wordt later bekend op basis van de aanmeldingen. Hierover ontvang je nog voor het congres meer informatie. Hieronder een korte omschrijving van de verschillende workshops.

  1. Internationale samenwerking RIEC-oost Nederland (Door: Rob Wensing en Ilona Vos)

    Nederlandse en Duitse ketenpartners werken al jaren intensief samen in het grensgebied van Oost Nederland bij de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit. Tijdens deze workshop vertellen we over deze samenwerking, de projecten die lopen, casuïstiek, de internationale driehoek en het informatieplein. Ook presenteren we de uitkomsten van de internationale gebiedsanalyse die inzicht geeft in grensoverschrijdende criminaliteit in het grensgebied, welke fenomenen er spelen, welke gelegenheden maakt het grensgebied aantrekkelijk en welke blinde vlekken zijn er?

  2. Aanpak bedrijventerreinen | data-gedreven en informatiegestuurd (door: Wim Koopman van Copetraining in samenwerking met de Omgevingsdienst(en) IJsselland/Twente)

    In deze workshop worden de deelnemers meegenomen hoe je zo goed mogelijk kunt kiezen welke panden en activiteiten je gaat controleren en waar je dan op gaat controleren. Hierbij worden voorbeelden uit verschillende regio’s besproken. Vanuit (landelijke) ervaringen van Cope trainingen wordt toegelicht hoe zij een informatie gestuurde aanpak van industrieterreinen voor zich zien. Dit gaat uit van datagedreven werken. Tijdens de workshop wordt besproken hoe je met de verschillende data de juiste focus kunt leggen in eigen gemeente/ beleid rondom de aanpak van ondermijning op industrieterreinen.

  3. Misbruik vastgoed Publiek-/privaat platform weerbaar vastgoed (Door: Lukas Verbiesen / tafel020 Weerbaar vastgoed)
    Het RIEC Amsterdam-Amstelland komt vertellen over een door hun opgezette regionale samenwerkingsverband op vastgoedcriminaliteit, genaamd Tafel020. Tafel020 heeft als doel het organiseren en bevorderen van een weerbare vastgoedsector in Amsterdam-Amstelland door het versterken van een duurzaam netwerk van PPS-partners waarbij uitvoering wordt geven aan concrete initiatieven die voortkomen uit de actiebereidheid van de partners. Dat doen ze aan de hand van de pijlers herkennen, voorkomen en optreden. Tijdens hun presentatie nemen zij u mee in het ontstaan van Tafel020, welke resultaten er tot op heden zijn behaald en wat momenteel de stand van zaken is. 

  4. Witwassen/crypto (Door: FIOD)
    Crypto, Bitcoins, Darkweb, cryptotelefoons, Telegram zomaar een aantal onderwerpen die we met enige regelmatig in het nieuws zien verschijnen. Vaak worden ze in verband gebracht met ondermijnende criminaliteit.  Maar welke uitwerkingsvormen zien we nu eigenlijk en hoe benutten we deze kennis in de praktijk? Experts van de FIOD nemen je tijdens de workshop graag mee in deze digitale wereld. Je zal verbaasd staan van wat er op digitaal vlak afspeelt. Wat komen we zoal tegen in onderzoeken, wat treffen we aan bij (integrale) controles, wat zijn signalen en hoe kan je deze herkennen? Kortom wil jij leren om signalen te herkennen en ook nog eens goed registreren zodat jouw info er echt toe doet? 
  5. Datagedreven werken en Vastgoed (Door: Lukas Verbiesen - Van Dam-partners  (Door: data-experts)) 

    In Nederland zijn verschillende casus registratiesystemen beschikbaar voor gemeenten.  Velen zijn van mening het Ei van Columbus te hebben voor gemeenten.  Maar wat zijn nou de basisprincipes om geschikte data binnen gemeenten te verzamelen en hoe breng je deze (evt. ook zonder dergelijke systemen) bij elkaar om deze optimaal te benutten in de aanpak van ondermijning? Lukas Verbiesen, werkzaam bij Van Dam partners (dataexperts) en brede ervaring in het veiligheidsdomein, neemt je mee in de wereld van datagedreven aanpak en koppelt dit specifiek aan ondermijning. In zijn verhaal gaat hij in op verschillende begrippen zoals informatie, data, datageletterdheid en datavolwassenheid, geeft hij tips hoe je het beste kunt beginnen en maakt hij de koppeling met praktijkvoorbeelden van zowel casussen als informatieproducten. 

  6. Zorggeld is voor de zorg! Workshop zorgcriminaliteit (Door: Sandra van der Steen, projectleider zorgfraude Twente)
    In deze workshop nemen we de deelnemers mee in de ‘Twentse aanpak’ van zorgfraude, een succesvolle regionale strategie waarin gemeenten en zorgpartners nauw samenwerken om misbruik binnen de zorgsector te bestrijden. We bespreken concrete cases, de rol van data-gedreven analyse, en de kracht van samenwerking tussen publieke en private partijen. Deelnemers krijgen inzicht in de methoden die in Twente zijn ontwikkeld om zorgfraude effectief op te sporen en te voorkomen, en leren hoe deze aanpak kan worden toegepast in andere regio’s.
  7. Georganiseerde misdaad maakt gebruik van Transport en logistieke sector (Door: Tom Torensma van TFOC (Politie)  met Douane en PVO)
    Wist jij dat je met een preventief gesprek van dertig minuutjes een volledige internationale criminele organisatie kan ontmantelen en 21 verdachten kan aanhouden? Het menu van een georganiseerde misdaadorganisatie bestaat altijd uit drie gerechten: Telecommunicatie, financiële middelen en transport. Het programma Transport Facilitated Organized Crime (TFOC) bestrijd vanaf januari 2020 in binnen- en buitenland op een unieke wijze de georganiseerde criminaliteit in de transport- en logistieke sector. Dit doet TFOC met een brede scope van preventie tot interventie. TFOC is een samenwerking tussen de LX en de LO en werkt samen met een breed scala van partners waaronder de regionale politiecollega’s, Douane, KMAR, gemeenten, RIEC, PVO, de Arbeidsinspectie en het OM.TFOC heeft altijd tot doel gehad om met haar aanpak de collega’s op straat te ondersteunen in de brede bestrijdingsaanpak achter het programma.
  8. Basis op orde /Ondersteuningsteam Ondermijning Twente (Door: Manon van Dorst, Barbara Zwaan en Elly Ligtenberg)
    Buiten ondermijnende criminaliteit het hoofd kunnen bieden vraagt goede samenwerking en een huis wat op orde is. In Twente hebben de gemeenten de handen ineen geslagen en een Ondersteuningsteam Ondermijning opgericht. Dit team gaat naast de gemeenten staan en helpt in de uitvoering. In deze workshop zal het OTO je meenemen in hun ervaringen. 
    Daarnaast hebben de gemeenten gezamenlijk een minimaal niveau afgesproken waar ze aan moeten voldoen in de ‘basis op orde’. In deze workshop zal Manon van Dorst (adviseur basis op orde) jullie meenemen in wat dit basisniveau inhoudt, waar de quick-wins zitten maar vooral waar je als gemeente een eigen verbeterslag te maken.  
  9. Crimineel speelveld/integrale aanpak (Door: Ellis van ’t Bolscher, Amber Beukeveld (beide DRIO politie IJsselland) en Iwan Drupsteen (RIEC ON))
    De politie heeft in de districten zicht op de criminele speelvelden op basis van eigen informatie en onderzoeken. In het kader van de integrale aanpak zou het mooi zijn als integrale partners ook binnen hun eigen organisatie informatie kunnen bundelen in navolging van de werkwijze van de politie. Samen kunnen we dan de uitdaging aangaan om vanuit deze gezamenlijke informatiepositie te komen tot een integraal beeld om vervolgens met de verschillende partners ook te komen tot interventies op onder andere bestuurlijk en fiscaal vlak. Hoe je dit aan kunt pakken en het voorbeeld van de politie kunt volgen en daarmee zou kunnen komen tot een concreet projectmatig plan (van aanpak), wordt in deze workshop uiteengezet door de politie en het RIEC. 
  10. Ontdek de Sherlock Holmes in jezelf (Door: Jeroen Bakker)
    In deze workshop duiken we in de briljante technieken van Sherlock Holmes en leren we hoe we zijn scherpe waarnemingsvermogen kunnen inzetten om ondermijning te signaleren. Holmes staat bekend om zijn ongeëvenaarde vermogen om details te zien die anderen missen. Maar wat maakt hem zo effectief en hoe kunnen wij dezelfde technieken gebruiken in ons werk? Tijdens de workshop leer je:
    •    hoe je je waarnemingsvermogen kunt trainen om signalen van ondermijning sneller en nauwkeuriger te herkennen;
    •    welke observatie- en analysemethoden van Sherlock Holmes toepasbaar zijn in de huidige tijd;
    •    hoe je jouw vermogen om signalen te interpreteren kunt verrijken en daarmee de samenwerking in het signaleren van ondermijning kunt versterken.
    Na deze sessie begrijp je beter hoe het brein werkt bij het verwerken van waarnemingen en ben je in staat om subtiele signalen sneller te herkennen en effectiever te melden via de juiste meldstructuren. Samenwerken in de strijd tegen ondermijning begint met het samen zien van wat verborgen blijft voor anderen. Ben jij klaar om als Sherlock Holmes de ondermijnende activiteiten te ontmaskeren?
  11. Programma Ondermijning provincie Overijssel (Door: Neeltje Bleumink en Ümmügül Tegmen )
    Maak kennis met Neeltje Bleumink. Ze is net gestart als veiligheidscoach in Overijssel als onafhankelijk vertrouwenspersoon om agrariërs en andere ondernemers in het buitengebied uit de greep van criminelen te houden. De veiligheidscoach is een nieuwe pijler in de Overijsselse aanpak van ondermijning, dankzij een stevige financiële injectie van Provinciale Staten. Wat is de meerwaarde de veiligheidscoach? En hoe werk je met haar samen? De workshop geeft hiervoor concrete handvatten. Daarnaast gaat Neeltje met je in gesprek om te horen hoe zij haar nieuwe rol zo optimaal mogelijk kan invullen. Verder vertelt programmamanager Ümmügül Tegmen  hoe de veiligheidscoach deelt uitmaakt van een breder expertteam dat wordt opgericht om gemeenten beter te ondersteunen bij een veiliger buitengebied. 
  12. Preventie met gezag (Door: Kaz Wesseloo)
    Kaz geeft ons een inkijkje in de aanpak volgens Preventie met Gezag. De gemeente Enschede wil de aanpak tegen jeugdcriminaliteit uitbreiden om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden of daar verder in afglijden. Naast het bieden van kansen en het aanmoedigen van jongeren om deze kansen te benutten, is het eveneens cruciaal om duidelijke grenzen te stellen. Vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid is het programma Preventie met Gezag geïnitieerd om de preventieve aanpak van jeugdcriminaliteit een extra boost te geven en de leefbaarheid en veiligheid in wijken te verbeteren. Dit landelijke programma past als een jas bij het streven van de gemeente Enschede om de wijk Glanerbrug te versterken met maatregelen op het vlak van preventie en gezag.

Aanmelden

Meld je aan door onderstaand aanmeldformulier in te vullen. Er zijn drie workshoprondes deze dag, waarbij je kunt kiezen uit 12 interessante workshops. Kies in het formulier 3 workshops die je graag wilt bijwonen. De verdeling in rondes en tijdstippen wordt op een later moment gemaakt op basis van de aanmeldingen. 

Voor een omschrijving van de verschillende workshops, zie de informatie hierboven op deze pagina. Let op: voor dit congres zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Meld je dus snel aan! De uiterlijke aanmelddatum is 8 november 2024

Tijdens het congres worden foto's gemaakt t.b.v. communicatiedoeleinden. Heb je hier bezwaar tegen, meld dit dan bij de organisatie.

Persoonlijke informatie

Workshops