Vanaf 22 april is de handreiking en bijbehorende werkwijze 'Triage Vroegsignalering Twente' beschikbaar voor alle gemeenten die aan de slag willen met een professionele vroegsignalering jeugd.
De werkwijze is ontwikkeld binnen de pilot Vroegsignalering, die onderdeel is van het Programma Jeugd en Veiligheid Oost-Nederland. Vanaf nu is de handreiking beschikbaar om ook in andere gemeenten of regio’s mee aan de slag te gaan.
Werkwijze
De werkwijze is bedoeld om jongeren die (nog) niet de juiste ondersteuning ontvangen via bestaande structuren vroegtijdig in beeld te krijgen zodat passende ondersteuning op tijd ingezet kan worden en verergering van problematiek voorkomen wordt. Met deze werkwijze kunnen professionals met vertrouwen aan tafel zitten en is informatiedeling rechtmatig.
TVJ
Centraal in de aanpak staat de Triagetafel Vroegsignalering Jeugd (TVJ). Hier worden signalen over jongeren via specifieke stappen gedeeld en gezamenlijk beoordeeld. Afhankelijk van wat nodig is, volgt een eventuele vervolgactie: het versterken van bestaande ondersteuning, of een verwijzing naar bijvoorbeeld het MDO, ZAT/SOT of een jeugdgroepenoverleg.
Bij de TVJ zijn vaste partners betrokken zoals de gemeente, politie, sociaal domein, leerplicht, doorstroomcoaches, consulenten en het onderwijs. Waar nodig schuiven ook andere professionals aan, passend bij de signalen.
Handreiking
De uitgebrachte handreiking biedt concrete handvatten voor de inrichting van deze werkwijze, en is nu vrij deelbaar.
Download Handreiking Vroegsignalering Jeugd
Ontwikkelprogramma Oost
De pilot Vroegsignalering in Twente is een van de pilots binnen het het ontwikkelprogramma Jeugd en Veiligheid in Oost-Nederland.