• Datum: 14 jul. 2025
  • Categorie: Nieuws
  • Auteur: Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland

Het Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland heeft van de thematische werkgroepen jeugd, mkb en minder digitaal vaardigen een Factsheet gemaakt. Je vind er meer informatie over de werkgroep, samenwerkingspartners en een interventieoverzicht.

Jeugd

Jongeren groeien op in een digitale wereld, maar dat maakt hen niet automatisch weerbaar tegen digitale criminaliteit. Ze zijn regelmatig online actief op sociale media, games en platforms waar ook cybercriminelen actief zijn. Denk aan vormen van digitale oplichting zoals phishing, identiteitsfraude of sextortion, waarbij jongeren worden misleid of onder druk gezet om persoonlijke informatie, foto's of geld te geven. Uit onderzoek blijkt dat jongeren vaker slachtoffer worden van online misbruik dan volwassenen, maar incidenten blijven vaak onbesproken uit schaamte of angst. Gerichte voorlichting, mediawijsheid en laagdrempelige hulp zijn daarom cruciaal om de digitale veiligheid van jongeren te vergroten. 

Factsheet Jeugd - VNON

MKB (midden- en kleinbedrijf)

Het MKB is één van de drie doelgroepen waarop de aanpak van het VNON zich specifiek richt. Met kans van 1 op 5 om slachtoffer te worden en de grote gevolgen voor bedrijven wanneer het hen overkomt, is het noodzaak om werk te maken van de digitale veiligheid van het MKB. In Oost-NL bundelen we de krachten om hier samen met het MKB belangrijke stappen in te zetten. Nieuwe wetgeving zoals de NIS2-richtlijn en de Cyber Resilience Act verplicht bedrijven om risico’s actief te beheersen, incidenten te melden en verantwoordelijkheid te nemen voor hun toeleveringsketens.

Facsheet MKB

Minder digitaal vaardigen

Mensen die minder digitaal vaardig zijn – zoals sommige ouderen, laaggeletterden of mensen met een licht verstandelijke beperking – lopen extra risico om slachtoffer te worden van digitale criminaliteit. Zij herkennen nepberichten of onveilige websites minder snel en weten vaak niet goed wat ze moeten doen bij twijfel of een digitaal incident. Criminelen maken hier misbruik van door gerichte phishingmails, telefoontjes of nepadvertenties in te zetten. Daarom is het belangrijk dat deze groep beter ondersteund wordt met begrijpelijke voorlichting, eenvoudige hulpmiddelen en toegang tot betrouwbare hulp bij digitale vragen of problemen.

Facsheet minder digitaal vaardigen

Ook interessant