Cybercrime en digitale criminaliteit komen dagelijks voor. Van malware, phishingmails tot datalekken. De cijfers liegen er niet om. Zo waren er in Oost-Nederland 53 mensen slachtoffer per dag in 2023.
De VNG heeft een wegwijzer uitgebracht die handvatten biedt voor domeinoverstijgende samenwerking, zodat jongeren op tijd weerbaar gemaakt kunnen worden tegen de georganiseerde criminaliteit. De wegwijzer is tot stand gekomen in samenwerking met 26 gemeenten, die hun ervaringen en uitdagingen deelden door middel van bijeenkomsten en interviews. Veel gemeenten uit het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV), maar ook daarbuiten, hebben een bijdrage geleverd. Het document bevat concrete voorbeelden van succesvolle samenwerking en nodigt gemeenten uit om domeinoverstijgend werken verder te versterken.
Op 13 januari start de publiekscampagne ‘Vreemd of verdacht?’. Dit initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie is bedoeld om het bewustzijn van Nederlanders te vergroten over georganiseerde ondermijnende criminaliteit en hen actiever te betrekken bij de strijd daartegen.
NHVeilig en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) hebben samen de Routekaart Samenwerken bij online jeugdcriminaliteit ontwikkeld. Deze praktische handleiding ondersteunt professionals bij het signaleren en aanpakken van zorgwekkende online berichten en legt de nadruk op samenwerking en heldere afspraken tussen betrokken partijen.
In opdracht van de Nationaal Intelligencecoördinator van de politie en de Politiechef van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties zijn in 2024 strategische fenomeenbeelden opgesteld. Deze hebben betrekking op de geprioriteerde veiligheidsthema’s van de politie zoals opgenomen in de Nationale Intelligence Agenda (NIA). Het rapport Online fraude in beeld is onderdeel van deze reeks.
Op donderdag 21 november vindt in het Go Ahead Eagles stadion in Deventer het congres Ondermijning Ontmaskerd in Overijssel plaats. Het congres voor en door alle professionals die betrokken zijn bij de aanpak van ondermijning in IJsselland en Twente. Meld je nu aan!
de succesvolle actiedag ‘Echt niet vandaag’ krijgt een vervolg. 2 april 2025 staat opnieuw in het teken van digitale veiligheid. Een oproep aan alle organisaties, bedrijven, scholen, verenigingen en inwoners in Oost-Nederland: sluit je aan en doe mee!
Cybercrime is een flinke industrie waar buitengewoon veel leed achter schuilt. Vorig jaar werden 2,3 miljoen Nederlanders getroffen door een vorm van online criminaliteit. Mensen en bedrijven lijden enorme financiële schade, maar het tast vooral het vertrouwen aan: in elkaar en in de digitale infrastructuur. Deze in kaart gebrachte ontwikkelingen staan in het Cybercrimebeeld Nederland 2024 van het Openbaar Ministerie (OM) en de politie.
In 2023 ontmantelde de politie aanzienlijk meer drugsproductielocaties dan in de jaren ervoor. Het gaat om labs voor heroïne en/of cocaïne, en synthetische drugs, zoals MDMA, amfetamine en methamfetamine. Dit en meer blijkt uit het ‘Nationaal overzicht drugslocaties 2023’.
Hoe ga je om met desinformatie, online opruiing en bedreiging die tot verstoring van de openbare orde en veiligheid kunnen leiden? Op 16 april vond in Zwolle de Roadshow ‘Barrièremodel online aangejaagde ordeverstoringen’ plaats.
Met meer dan tweehonderd acties rond digitale criminaliteit is de actiedag Echt Niet Vandaag een groot succes. In Gelderland en Overijssel zetten rond de tachtig organisaties zich vandaag in om inwoners en ondernemers bewuster en weerbaarder te maken rond online criminaliteit.
Log in of maak een account aan
Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van updates via hun account.