De VNG heeft een wegwijzer uitgebracht die handvatten biedt voor domeinoverstijgende samenwerking, zodat jongeren op tijd weerbaar gemaakt kunnen worden tegen de georganiseerde criminaliteit. De wegwijzer is tot stand gekomen in samenwerking met 26 gemeenten, die hun ervaringen en uitdagingen deelden door middel van bijeenkomsten en interviews. Veel gemeenten uit het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV), maar ook daarbuiten, hebben een bijdrage geleverd. Het document bevat concrete voorbeelden van succesvolle samenwerking en nodigt gemeenten uit om domeinoverstijgend werken verder te versterken.
NHVeilig en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) hebben samen de Routekaart Samenwerken bij online jeugdcriminaliteit ontwikkeld. Deze praktische handleiding ondersteunt professionals bij het signaleren en aanpakken van zorgwekkende online berichten en legt de nadruk op samenwerking en heldere afspraken tussen betrokken partijen.
Het beeld dat er sprake is van een steeds jongere leeftijd van verdachten en daders, wordt niet teruggevonden als een algemene ontwikkeling in de (landelijke) cijfers. Dit zijn bevindingen uit de twee onderzoeken die het WODC heeft uitgebracht. Allebei onderdeel van het onderzoeksprogramma Monitor Jeugdcriminaliteit.
In het nieuwe barrièremodel Wapens en Jongeren wordt in acht stappen beschreven welke partijen en gelegenheden wapenbezit en -gebruik mogelijk maken en welke signalen daarop duiden. Vervolgens toont het model wie op welke manier kan ingrijpen om het proces te verstoren en het bezitten, dragen en gebruiken van wapens door jongeren te voorkomen.
Log in of maak een account aan
Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van updates via hun account.